12 Juni
'What happened?' door Balletschool Désirée Nillesen

Balletschool Désirée Nillesen

 
Vanaf dat ze 8 jaar oud was, volgde ze de vooropleiding van ArtEZ al. Omdat ze eigenlijk nog een jaar te jong was om te beginnen, heeft ze twee keer het eerste jaar gevolgd. Désirée had van kleins af aan de passie om te dansen, maar zeker niet om dansdocent te worden. Daar is later toch verandering in gekomen. Nu, jaren later, heeft ze, hoe jong ook, al bijna 20 jaar een goedlopende balletschool. Eind juni geeft de balletschool haar prachtige voorstelling  genaamd What Happened?
 

Docent vanaf een jonge leeftijd

Désirée wilde dus gewoon heel graag dansen en deed op jonge leeftijd audities. Op deze manier kwam ze erachter dat de danswereld moeilijk in elkaar zit. De competitiedrang tussen danseressen is erg groot terwijl zij zelf eigenlijk alleen haar passie wilde laten zien en puur op haar dans beoordeeld wilde worden. Doordat haar beeld over dansen was veranderd, besloot ze op haar zestiende toch een opleiding dansdocent te volgen. Dit was voor haar een mooie manier om alsnog haar passie door te geven aan anderen. 
 

De overname

Désirée heeft ooit de woorden laten vallen dat ze best de balletschool in Barneveld zou willen overnemen waar ze destijds les had. Gelukkig heeft haar oude dansdocent dat onthouden en die belde haar toen dat moment was aangebroken. Désirée was op dat moment 19 jaar en zat in haar laatste jaar van de docentenopleiding. Ondanks dat durfde ze de stap aan en het werd het begin van iets moois. Désirée is erg kritisch voor zichzelf en stelt hoge eisen. Daardoor verbaast het niemand dat ze al zo jong en goed het ondernemen heeft opgepakt. Aan alles kan je zien dat de het haar ware passie ademt. 
 

Spoor 3: een bloeiende locatie

Tegenwoordig heeft Désirée 350 leerlingen in de leeftijd van 1,5 tot 56 jaar oud en een grote eigen lesruimte. Vanaf het moment dat ze dit pand - Spoor 3 genaamd - heeft gekocht, voelt het voor haar pas echt als een eigen balletschool. ,,Het is nu tastbaarder en ik kan het precies zo inrichten als ik zelf wil”. Balletschool Désirée Nillesen geeft klassieke-, moderne- en jazzdans. Naast de balletschool wordt Spoor 3 ook gebruikt door bijvoorbeeld een Kickboksschool, Yogaschool, Hiphopschool en Atelier Hupsakee. ,,Spoor 3 leent zich goed voor dit soort activiteiten en je versterkt elkaar op de locatie”, meldt Désirée.   
 

,,De herkenbaarheid en sfeer van het Schaffelaartheater zijn erg fijn voor de kinderen en docenten"


 

Dansen in het theater

Désirée benoemt nog eens het belang van het Schaffelaartheater en de onderlinge samenwerking tussen de dansschool en het theater. ,,De herkenbaarheid en sfeer zijn erg fijn voor de kinderen en docenten. Naast mijn eigen voorstelling werk ik meer samen met het theater en dat voelt goed”.  Het is bewonderenswaardig hoe Désirée  deze dagen in het theater weet te managen. Ze heeft  docenten, stagiaires en oud-leerlingen om haar te helpen en zo heeft iedereen een eigen taak. Ondanks alle stress bij de dansers en danseressen loopt het meestal als een geoliede machine. Dit komt omdat Désirée het hele jaar door laat zien wat ze belangrijk vindt aan haar leerlingen en de lessen. Goed opgeruimde kleedkamers, elkaar helpen en respect voor elkaar en je kostuum zijn daar een paar voorbeelden van en die structuur wordt de leerlingen van begins af aan aangeboden. Ze werkt met een goed team en kijkt er altijd naar uit om het eindproduct neer te zetten.
 

What happened?

Vanaf december brainstormen de dansdocenten over de voorstelling in het volgende jaar. Dit maakt de leerlingen erg nieuwsgierig. Een thema, muziek, dans en kostuums worden bedacht en in de maak gezet. Vanaf februari is de groep al heel hard bezig om alles zo goed mogelijk in te studeren. De kostuums worden allemaal zelf gemaakt door moeders. Désirées moeder  speelt hier met haar 72 jaar een grote rol in. Op 23 en 24 juni is het zover, de voorstelling  What happened? in het Schaffelaartheater.  De jongste groep bestaat uit 3-jarigen en doen één middag mee. Allerlei leeftijden en dansen komen voorbij. De voorstelling gaat over een jongetje dat droomt over zijn puberteit, waar hij nu nog niet in zit. Het lichaam wordt van buiten en binnen belicht en de vraag wat er allemaal gebeurt, staat centraal. Het verhaal wordt prachtig verwoord door alle dansers en is voor iedereen geschikt . Vanaf 1 juni start de kaartverkoop via deze website. Bent u benieuwd naar de balletschool van Désirée Nillesen? Kijkt u dan op www.deballetschool.nl.
 
Balletschool Désirée Nillesen